Største bibliotek med gratis lydbøker
Skjønnlitteratur Barn Krim og spenning Romaner og fortellinger Fakta og dokumentar Samfunn og historie Fantasy Vis alle sjangere

Jørn Lier Horst

61 lydbøker
Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst (Jørn Lier Olsen) er en av de fremste norske kriminalforfatterne, kjent også som dramatiker. 

 

Biografi av Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst ble født i Porsgrunn 27. februar 1970 og vokste opp i Bamble. I 1995 giftet han seg med Beate Horst og tok etternavnet hennes. De har to barn sammen. Etter tjenesten i Forsvaret studerte han i Politihøgskolen i Oslo, deretter hadde stor og bred erfaring i politi og fram til 2013 arbeidet som etterforskningsleder i Larvik politiet. 

Horst debuterte som forfatter i 2004 med kriminalromanen «Nøkkelvitnet»,  baserte på reelle hendelser, som skjedde i 1995 da han hadde sin første dag på jobb, og denne dagen ble Ronald Ramm drept i Larvik, og saken var uoppklart. Denne boken åpnet den såkalte «William Wisting-krim». hvor hovedkarakteren er politiinspektøren og sjefen til kriminal etterforskningsavdelingen i Vestfold politidistrikt William Wisting. Denne spennende serien av detektivromaner detaljert og veldig troverdig forteller om etterforskninger av uløste forbrytelser og store straffesaker og hvordan disse etterforskningene påvirker alle deltakerne. Bøkene gir et enkelt og nøyaktig bilde av det moderne norske samfunnet og har, blant annet, politiske og sosiale implikasjoner. Horst kjenner godt politiarbeid og kriminalteknikk innefra, og bøkene  hans er basert på solid kunnskap og lang egen erfaring. Denne serien ble filmatisert og oversatt til 33 språk. Over to millioner bøker om William Wisting har blitt solgt bare i Norge.

I 2012 skrevet Horst sin første krimbok for barn og ungdom «Salamandergåten» som åpnet «Clue»-serien. Bøker av denne spenningsserien forteller om de tre ungdommene Cecilia, Leo og Une som, sammen med hunden Egon, etterforsker forskjellige gåter og mysterier. Denne serien var også oversatt til flere språk. 

Den andre barnekrimserien er «Detektivbyrå nr. 2» som startet i 2013 med boken «Operasjon Tordensky». Den handler om to barn, Tiril og Oliver, som, sammen med hunden Åtto,  løser ulike hemmeligheter. To bøker av denne serien ble også filmatisert.

Horst fikk flere litteraturpriser, blant annet Bokhandlerprisen i 2011 for romanen  «Vinterstengt», og Rivertonprisen og Glassnøkkelen krimprisen for romanen «Jakthundene»  (begge fra William Wisting-krim). Han mottok også Svenska Deckarakademins pris for beste oversatte kriminalroman, The Martin Beck-award, Nordic Thriller award og The Petrona Award.

Horst er utvilsomt den mest produktive av alle norske kriminalforfattere som har debutert etter år 2000. Han har med et par unntak gitt ut en kriminalroman hvert år etter 2004 og har fra 2012 skrevet rundt 30 spenningsbøker i to serier for barn og unge. Horst etablerte i 2018 Capitana Forlag sammen med blant andre Petter Stordalen.

 

Debuten og de første bøkene

Jørn Lier Horst debuterte i 2004 med kriminalromanen Nøkkelvitnet,som bygger på en virkelig drapssak som ikke ble oppklart. Debutboken er en politiroman helt på det jevne. Det som peker fremover mot effektiv og spennende krim med utspekulerte plott i denne første boken, er at vi her møter politimannen William Wisting som så blir gjennomgangsfigur og seriehelt i en solid rekke med kriminalromaner – tretten i tallet frem til og med 2018. Kriminalromanene Felicia forsvant (2005), Når havet stilner (2006), Den eneste ene (2007), Nattmannen (2009) og Bunnfall (2010) viser oss Wisting i arbeid ved Larvik politikammer, der det ikke er mangel på vanskelige saker. Men forfatterskapet når et annet nivå med Vinterstengt (2011) og Jakthundene (2012).

 

«William Wisting-krim»

Både Vinterstengt og Jakthundene er politiromaner av høy kvalitet, men det er Jakthundene som er blitt stående som et høydepunkt og kanskje også et vendepunkt i karrieren. I denne romanen blir Wisting selv gjenstand for etterforskning, mistenkt for å ha fabrikkert bevis. Han har mer enn noen gang behov for den hjelpen datteren Line, som er journalist i VG, kan gi. For denne romanen ble Horst belønnet med Rivertonprisen og Glassnøkkelen for henholdsvis beste norske og beste skandinaviske krim det året den kom ut. Den fikk også pris som beste oversatte krim i Sverige. På mange måter begynte forfatterens internasjonale gjennomslag med denne boken.

I de fleste av Horsts kriminalromaner skjer etterforskningen i et samspill med Wistings datter, som er journalist i VG, noe som i Hulemannen (2013) i uvanlig grad bidrar til farlige situasjoner og et spennende kappløp med forbryteren. Etter hvert er Horsts etterforsker blitt et så sterkt merkenavn at bøkene kan markedsføres som «en William Wisting-krim», slik det gjøres med boken fra 2015, Blindgang, der Wistings datter og en ung alenemor er viktige i oppklaringen av en gammel sak. I Når det mørkner (2016) møter vi William Wisting som ung politikonstabel i 1983 og får oppleve noe av det som formet ham til den politietterforskeren vi kjenner ham som i de tidligere bøkene. I Katharinakoden (2017) vender Wisting enda en gang tilbake til en gammel sak, men nye hendelser gjør at han må samarbeide med Kripos-etterforskeren Adrian Stiller, som tar seg av eldre, uløste saker. Wistings datter, Line, er også aktivt med i handlingen. Slik er det også i Det innerste rommet (2018), der Wisting får et hemmelig oppdrag fra riksadvokaten og setter ned en liten arbeidsgruppe for å finne ut hvordan en stor pengesum har endt på hytta til en kjent politiker. Også i denne boken er datteren en viktig medhjelper, og Stiller fra uløste saker i Kripos opptrer også her, i en litt tilbaketrukket rolle. Det er både et naturlig og nødvendig grep å innføre nye personer når Wisting i så stor grad har hatt scenen alene så lenge. Slik er det ikke overraskende at Kripos og Adrian Stiller er sentrale i handlingen i Illvilje (2019). Levninger etter en ung jente blir funnet. Hun er drept på samme måte som seriemorderen Tom Kerr pleide å gjøre. Men han sitter i fengsel, og det må være "Den andre" – Kerrs medhjelper – som står bak. Derfor tas Kerr ut av fengselet for at han skal påvise stedet der en han har drept ligger. Seriemorderen rømmer, og Wisting er den som står for det hele ansvar, slik datteren Line enda en gang er innblandet i en sak som tar flere mystiske og farlige runder før den kan oppklares.

 

Bøker for barn og unge

For barn og ungdom har Jørn Lier Horst skrevet to populære serier, der enkeltbøker har vært nominert til Arks barnebokpris og Uprisen.

Den første serien er «Clue» og består av tretten spenningsbøker for ungdom. Serien, som ble påbegynt i 2012, handler om de tre ungdommene Cecilia, Leo og Une som, sammen med hunden Egon, løser ulike gåter med utgangspunkt i hjemstedet Skutebukta og det gamle pensjonatet Perlen. Bøkene tar oss gjennom ett år og hvert mysterium er på ulike vis knyttet til filosofi og vitenskapshistorie.

Den andre serien er skapt sammen med illustratør Hans Jørgen Sandnes. «Detektivbyrå nr. 2» er barnekrim, påbegynt i 2013 og med «Operasjon -» eller «Jakten på -» som fellestittel for de tjueto bøkene. De to barna, Tiril og Oliver, løser mysterier sammen med sporhunden Åtto i den idylliske småbyen Elvestad. Serien er lettlest og effektivt fortalt. To av bøkene, Operasjon Mørkemann og Operasjon Mumie, ble filmatisert i henholdsvis 2018 og 2019.

Horst har også utgitt en faktabok for barn om politiarbeid, Kriminalteknikk (2008), og en thriller basert på TV-serien «Kodenavn Hunter», Kodenavn Hunter – Dobbeltspill (2008). Den ble som en av de første bøkene i Norge også utgitt som e-bok. 

 

Bibliografi av Jørn Lier Horst

Krim

Nøkkelvitnet, Gyldendal, 2004

Felicia forsvant, Gyldendal, 2005

Når havet stilner, Gyldendal, 2006

Den eneste ene, Gyldendal, 2007

Nattmannen, Gyldendal, 2009

Bunnfall, Gyldendal, 2010

Vinterstengt, Gyldendal, 2011

Landets eldste mann er død, Liv forlag, 2012

Jakthundene, Gyldendal, 2012

Hulemannen, Gyldendal, 2013

Blindgang, Gyldendal, 2015

Når det mørkner, Gyldendal, 2016

Katharinakoden, Gyldendal, 2017

Det innerste rommet, Capitana, 2018

Illvilje, Capitana, 2019

Sak 1569, Capitana, 2020

Slagside (sammen med Thomas Enger)

Røykteppe (sammen med Thomas Enger)

Nullpunkt (sammen med Thomas Enger)

Kodenavn Hunter (sammen med Jarl Emsell Larsen)

Badboy (sammen med Trond Einar Frednes)

Kriminalteknikk (faktabok)

 

Clue-serien – krim for ungdom

Salamandergåten, 2012

Maltesergåten, 2012

Undervannsgåten, 2013

Gravrøvergåten, 2013

Libertygåten, 2014

Esmeraldagåten, 2014

Rivertongåten, 2015

Hodeskallegåten, 2015

Ulvehundgåten, 2016

Sjøormgåten, 2016

Einsteingåten, 2017

Triangelgåten, 2018

Smuglerhuset, 2019

 

Detektivbyrå nr. 2 – barnekrim

Operasjon Tordensky, 2013

Operasjon Mørkemann, 2013

Operasjon Solnedgang, 2013

Operasjon Påskelilje, 2014

Operasjon Sommerøya, 2014

Operasjon Vindkast, 2014

Operasjon Bronseplass, 2014

Operasjon Plastpose, 2015

Operasjon Sirkus, 2016

Operasjon Spøkelse, 2016

Operasjon Sjørøver, 2016

Operasjon Mumie, 2016

Operasjon Skipsvrak, 2018

Operasjon Skrotnisse, 2018

Operasjon Svartskog, 2019

Operasjon Radius, 2019

Operasjon Lurifaks, 2020

Operasjon Rød Sløyfe, 2020

Dekkoperasjon, 2021

 

Aktivitetsbøker for barn

Jakten på Kaptein Kroghs gull, 2015

Jakten på Jungelens Dronning, 2016

Jakten på Tyven-tyven, 2016

Detektivhåndboken, 2017

Jakten på slottets hemmelighet, 2018

Jakten på trollmannens bok, 2019

Jakten på den siste dinosauren, 2020