Største bibliotek med gratis lydbøker
Skjønnlitteratur Barn Krim og spenning Romaner og fortellinger Fakta og dokumentar Samfunn og historie Fantasy Vis alle sjangere

Jan Guillou

33 lydbøker
Jan Guillou

Jan Guillou, svensk journalist og forfatter. Sammen med en annen journalist og en tidligere etterretningsagent ble han i 1974 dømt til ti måneders fengsel, for en artikkel hvor flere forhold omkring den svenske etterretningstjenesten Informationsbyrån (IB) ble avslørt. Denne saken, «IB-affären», førte til en omfattende debatt om grensene for journalistikk og ytringsfrihet og om den svenske etterretningstjenestens virksomhet.

Biografi av Jan Guillou

Jan Guillou ble født 17. januar 1944 i Södertälje i Stockholms län. Faren hans var fransk og arbeidet på den franske ambassaden i Stockholm, og moren var norsk. Etter foreldrene ble skilt bodde Jan sammen med moren og stefaren, som senere blir beskrevet som voldelig i romanen «Ondskapen». 

Jan studerte juss i to år og journalistikk etterpå. Han arbeidet som journalist og i 1973 avslørte han sammen med kollegaen Peter Bratt den hemmelige svenske etterretningsorganisasjonen Informationsbyrån (IB). I 1974 ble begge dømt til 10 måneder fengsel for spionasje. Etter løslatelse fortsatte Jan Guillou å arbeide som journalist og som programleder for programmet Magazinet på SVT.  I 1984 ble han tildelt den svenske journalistprisen Stora Journalistpriset for en serie av artikler som førte til at en fengselsdømt mann ble frikjent etter dommen ble omgjort.

Jan Guillou debuterte som forfatter i 1971 med romanen «Hvis krigen kommer». I 1974 utga han romanen «Den store avsløringen» som handlet om en jusstudent Erik og var basert på hans eget liv. I 1981 skrevet han den selvbiografiske romanen «Ondskapen» med den samme hovedpersonen Erik, som var egentlig han selv.

I 1986 utkom den første boken i krimserien om den svenske agenten Carl Hamilton «Coq Rouge». Til sammen skrevet Jan tolv romaner i denne serien, som hadde stor suksess og fikk flere litterære priser, blant annet for Beste svenske kriminalroman. Bøker ble oversatt til mange språk og har blitt filmet flere ganger både som filmer og TV-serier. Bøkene om Carl Hamilton gjorde Jan Guillou til en av de mest solgte skandinaviske forfatterne i verden.

Han har utgitt også fem historiske bøker om korsfareren Arn Magnusson, hvor hendelser foregår i middelalderen. Noen av disse bøkene ble filmatisert for TV.

Jan skrevet også en rekke andre bøker, blant annet om politioverbetjent Eva Johnsén-Tanguy og serien «Det store århundret», som forteller forrige århundrets historie. 

I 2009 kom det frem at Jan Guillou hadde kontakt med KGB i Sverige i årene 1967-1972, men han nektet imidlertid for å ha vært spion. Han er i dag multimillionær og bor i Stockholm sammen med sin kone og forlegger Ann-Marie Skarp, som han giftet seg i 2010. Han har to barn fra et tidligere ekteskap.

Bibliografi av Jan Guillou

Slutet på historien, 2020

Den andra dödssynden, 2019

De som dödar drömmar sover aldrig, 2018

1968, 2017

Äkta amerikanska jeans, 2016

Blå stjärnan, 2015

Att inte vilja se, 2014

Mellan rött och svart, 2013

Dandy, 2012

Brobyggarna, 2011

Ordets makt och vanmakt – mitt skrivande liv, 2009

Men inte om det gäller din dotter, 2008

Fienden inom oss, 2007

Madame Terror, 2006

Kolumnisten, 2005

Tjuvarnas marknad, 2004

Ondskan, pocketutgivning 2002

Häxornas försvarare – ett historiskt reportage, 2002

I Arns fotspår, 2002

Arvet efter Arn, 2001

Riket vid vägens slut, 2000

Tempelriddaren, 1999

Vägen till Jerusalem, 1998

Svenskarna, invandrarna och svartskallarna, 1996

Om jakt och jägare (med Leif GW Persson), 1996

Hamlon, 1995

En medborgare höjd över varje misstanke, 1995

I Hennes Majestäts tjänst, 1994

Den enda segern, 1993

Grabbarnas kokbok (med Leif GW Persson), 1992

Ingen mans land, 1992

Grabbarnas stora presentbok (med Leif GW Persson), 1991

Berättelser, 1991

Vendetta, 1991

Gudarnas berg, 1990

Stora machoboken (med Leif GW Persson och Pär Lorentzon), 1990

Den hedervärde mördaren, 1990

Åsikter, 1990

Reporter (reviderad nyutgåva), 1989

Fiendens fiende, 1989

I nationens intresse, 1988

Den demokratiske terroristen, 1987

Coq Rouge, 1986

Nya berättelser (med Göran Skytte), 1984

Justitiemord, 1983

Berättelser från det Nya Riket (med Göran Skytte), 1982

Ondskan, 1981

Reporter, 1979

Artister (med Jan Håkan Dahlström), 1979

Irak – det nya Arabien (med Marina Stagh), 1977

Journalistik, 1976

Det stora avslöjandet, 1974

Om kriget kommer, 1971